Week 1: Papa Koen is een beetje moe

De baby was er ineens. Na anderhalve dag ontelbare weeën – dat klinkt alsof Papa Koen ze zelf had – en drie keer persen werd onze dochter geboren: Lucy Sophia. De Mooiste kwam naar aarde tijdens het magische getal pi: om 3.14 uur. Op de geboortedag van komiek Charlie Chaplin. Minder grappig zijn al die vol gepoepte luiers. Vier tips voor nieuwe vaders:

1) Accepteer luiers
Niemand vertelde Papa Koen dat het kleine Wonder om de drie uur een nieuwe luier nodig heeft. Papa Koen verwisselt het witte plastic met liefde, maar het is een kunst om midden in de nacht nog steeds vanuit die liefde te handelen. Ik ben iemand die zijn slaap nodig heeft. Een baby trekt zich trouwens ook weinig aan van een schone luier. Ze mist nog de conditionering om aan te geven wanneer ze voor de grote boodschap moet. Zo gebeurt het regelmatig – ook ’s nachts – dat de nieuwe luier gelijk wordt ingewijd in het aardse bestaan. Een collega vertelde dat hij een tweeling had en ik aan hem moest denken: hij moest elke luier twee keer doen. Ik dacht aan mensen met een vierling. Respect. Mijn eerste tip voor papa’s eerste week is: papa, accepteer luiers. Hoe vaak ze ook mogen komen.

2) Slaap genoeg
De kraamweek is een vermoeiende week. Een huilende baby om 4 uur ’s nachts is voor elke moeder een feest van herkenning. Voor Papa Koen is het nachtelijke gehuil een moment van erkenning. Ja, ik heb nu een dochter. Gelukkig had ik mijn ouderlijk huis als kuur- en toevluchtsoord. Zo konden mijn dolgelukkige moeder en vader de onschuldige wonderen herbeleven. Ik hoefde voor dit ouderlijke paradijs alleen maar de Rijn over bij Arnhem. In de auto hoorde ik op de radio over een bootramp op de Middellandse zee. Terwijl ik met mijn kersverse gezin de Nelson Mandelabrug overstak, hoorde ik een of andere zakenman in een uitzending zeggen: “Ik ben blij dat mijn wiegje in Nederland stond en niet in Nepal.” Egocentrisch? Ik mijmer als nieuwe vader sowieso veel meer over de helaasheid der dingen: over wat een waanzin het is om bommen uit vliegtuigen te gooien. Lucebert schreef al eens: alles van waarde is weerloos. Baby’s zijn weerloos. En dan te bedenken dat bommengooiers ook ooit baby’s waren. Waar is dat misgegaan? Ik zou niet zo snel zeggen: ‘Gelukkig staat mijn wiegje niet in Syrië of Jemen’, maar dit soort gedachten heb je wel als nieuwe vader. Daarom is tip 2: slaap genoeg.

3) Geniet van kraamzorg
De altijd goed uitgeruste Kraamhulp Morena deed afgelopen week alles met liefde. Ze accepteerde elke luier en was op een prettige manier aanwezig. Ik lag op een gegeven moment op bed naar de vierde aflevering van het derde seizoen van Homeland te kijken. Morena vroeg aan Papa Koen of hij nog wat wilde drinken. “Thee, asjeblieft.” Ze maakte de keuken schoon, deed iets met de stofzuiger, ontving kraamvisite en bracht de thee naar boven. De trap af, de trap op. “Of had je er suiker in gewild?” Ik drink mijn thee met suiker, maar haar aandacht was al zoet genoeg. “Zo is het ook goed.” Toch was mijn vriendin zo lief om te zeggen: “Ja, hij drinkt zijn thee met suiker.” Daar ging kraamhulp Morena weer: trap af, trap op. Ik vind het altijd wat lastig om ongegeneerd te genieten van de luxe van het westerse bestaan. Mijn derde tip voor jou als papa is desalniettemin: geniet van je kraamzorg. Ze is vaak maar één week aanwezig.

4) Wees aanwezig.
Sla het café een avond over als je vriendin uitgeteld op bed ligt en jouw hulp als papa nodig heeft. Zeker als de kraamhulp om 17 uur naar huis is. Wees niet alleen aanwezig voor je vriendin, maar wees ook aanwezig in alles wat je doet. Elk moment komt maar een keer langs. Hoe moe ik ook ben: de baby heeft in haar nieuwe leven recht op een vader die alles met aandacht kan doen. Als ik naar haar kijk zie ik hoe puur en mooi zij is. In elke beweging. Ik hoop dat ik haar altijd zo zal zien. Lieve Lucy, ik ben heel blij met je. Als Papa Koen ’s nachts bij de derde luier ietwat chagrijnig lijkt, vergeef het mij: ik ben een beetje moe.

Lees volgende week het verslag van week 2! Hoe was jouw eerste week als papa?

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *