“Als ze 3 jaar is krijgen we de geboortekaart?”

Ik heb nog steeds geen geboortekaartje verstuurd. Men schijnt dat in de jaren’80 bij mijn geboorte nog gedaan te hebben en men verwacht dit blijkbaar in 2015, ondanks de digitalisering, nog steeds. Het liefst gebracht door een postduif of een houten kar. Mijn dochter is nu twee maanden, twee weken en een paar dagen oud en houdt het nu dus al geruime tijd uit zonder een geboortekaart. Gevolg: de familie is in paniek. Mensen telefoneren en masse ongerust naar het ouderlijke huis: “is Koen ons vergeten?”

Nee, ik had het gewoon wat druk de afgelopen twee maanden, twee weken en paar dagen. Je zou het bijna vergeten, maar ik heb dus een dochter gekregen. En dat vergt heel wat tijd. Ik noem een woord: luiers. Nog een woord: slaaptekort. Ah, ik herken het gelukkig op tijd: de slachtofferrol. Ik zou mij er bijna achter verschuilen. Mijn dochter slaapt trouwens perfect. Minstens zes uur achter elkaar.  Nee, ik zie het geboortekaartje op een of andere manier als niet zo belangrijk. Nu merk ik dat de mensch dat toch erg leuk vindt om te krijgen. En ach, het is ook een kleine moeite (zou je denken.)

Dat beloof ik
Laat ik dit zeggen: het kaartje komt. Een keer. Iemand (ik noem geen namen, want dat ligt gevoelig) zei ietwat vinnig: “ik krijg dat kaartje zeker als ze drie jaar oud is.” Wellicht, maar inmiddels hebben we wat ontworpen. Zie het als een geboortekaartje. Je mag het ook zien als een kaartje om het prachtige leven van mijn dochter te vieren.

Mexicaanse vriendin
Toch is het trouwens wel interessant: het geboortekaartje. Waarom doen we dat? Mijn Mexicaanse vriendin kent dit hele gebruik niet vanuit haar cultuur. In onze westerse maatschappij is het bijna een vereiste. Althans als je je laat leiden door cultuur. Ooit bezocht de NetworkKing, een of andere netwerkgoeroe uit Amerika, mijn toenmalige werk voor een workshop. De man zat vol oneliners. Eentje die ik mij herinner: “Just remember one thing, i am the networkking!”  De man zal dit kirrend van plezier lezen. “Ha, got ya, my oneliner worked!” Deze gehaaide en professioneel vriendelijke man zei ook: “You have to understand, your birth announcement card was your first step in networking.” Het geboortjekaartje is een visitekaartje. Maar waarschijnlijk heeft het nog een andere functie: je laat ermee zien aan je familie en vrienden dat jij hun wil laten delen in jullie geluk. Maar dat doe ik sowieso wel en men mag ons altijd bezoeken. Via PapaKoen.nl deel ik sowieso met de hele wereld mijn geluk en mijn uitdagingen. Familie en vrienden: dat kaartje komt (ooit). And just remember one thing: patience is king!

Hollands feestje
Ik spot even met de wetten van een goed artikel. Ik ga iets vertellen wat helemaal niets te maken heeft met een geboortekaartje, maar trouwens wel alles met cultuur. Er was eens een student uit Amerika (hier gaat het niet over de eerder genoemde NetworkKing, want die zou het volgende nooit zijn overkomen:) die tijdens zijn studiereis voor het eerst naar een Nederlandse verjaardag ging. Meegenomen door een goede vriend stelde hij zich voor aan een andere gast die de deur toevallig opendeed. En deze man zei met een halve bitterbal in zijn mond: “jij ook gefeliciteerd he!” Even verder op bij de borreltafel was men aan het klaverjassen en iedereen gaf wat vluchtig een hand: “gefeliciteerd”  “ja gefeliciteerd he!”,  “gefeliciteerd.” Uiteindelijk bij de jarige job zei de beleefde student: “My name is John, nice to meet you and congratulations with your birthday. Can you help me with this question:  in Holland everybody has the same name. Why?” De jarige job snapte de Amerikaan niet: “Sorry?” De verbouwereerde Amerikaan:  “They all have this extremely difficult name: Ge-felli-sji-tjeerd.”

We zijn blij met de geboorte van onze prachtige zoon

                    GefellisjiTjeerd van den Bakker

Mama is nog wel een beetje moe, dus belt u even wanneer u onze lieve GefellisjiTjeerd een bezoekje wil brengen. U kunt ons feliciteren met de 59 centimeter grote tienponder, en onze zoon, Gefellisjitjeerd (roepnaam Tjeerd) op werkdagen tussen 19:00 en 19:08 en op zondagen tussen 22:00 en 05:00 uur ’s nachts. Mocht u op donderdag kunnen, dan zouden wij dit bijzonder waarderen. Gefellisjitjeerd viert dan namelijk samen met papa zijn derde verjaardag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *